ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПИТЕЙНИ, ПРОЦЕСНИ И ОТПАДЪЧНИ ВОДИ
Начало > Статии > Водата и другите напитки

Водата и другите напитки

Водата и другите напитки

Повърхностни и подземни води

Водите основно се класифицират по вида на водоизточника - повърхностни и подземни. Повърхностните водоизточници са реки, езера и други разположени на повърхността водни обекти. Повърхностните води обикновено са ниско минерализирани и много често са наричани „меки”, което не е точния израз. Повърхностната вода е застрашена от много различни замърсители като животински отпадъци, пестициди, инсектициди, индустриални отпадъци, алгии и много други и разнообразни органични продукти. Дори при изворните високопланински води е възможно присъствието на Giardia и Coliform, причинени от фекалните отпадъци на диви животни и трябва да бъдат преварени или пречистени преди питейна употреба.

Подземната вода  се добива от разположени под земната повърхност  водоизточници. Дъждовните води, които проникват през почвата, реките, които „изчезват” под земята, топящия се сняг, са една малка част от източниците, които захранват подземните извори. Поради многото източници на захранване, подземните води могат да съдържат част или всички от замърсителите, намиращи се в повърхностните води, като разтворени минерали и други.

Водите, които съдържат разтворени минерали, като калций и магнезий над допустимите нива се определят като твърди води. Понеже водата е считана за „разтворител”, това ще рече, че през по-голямата част от времето тя разтваря повечето от субстанциите, които са по нейния път. Например, в някои места на земята, където почвите съдържат варовик, гипс, флуориди, магнетити, пирити и магнезити са основната причина за високото съдържание на калций и оттам висока твърдост на водата.

За да определите разликата в характеристиките на тези два вида води, важно е да знаете източника на Вашата вода – повърхностен или подземен.  От 326 000 000 куб.м. вода на земята, само около 3% е свежа вода (питейна) и ¾ от нея е ледниците. Само половин процент от всички води са подземни; 1/50 от 1% от всичката вода е в езера и извори. Средното съдържание на вода в човешкото тяло е 70%. Може да оцелеете не повече от 5 дни без вода.

Различните видове води

Чешмяна вода: Тази вид вода се използва за питейни цели в различни части на Земята. В развитите страни хората обикновено пият вода от чешмата, но дори и тогава се повдигат много за нейната чистота.
Един от сериозните проблеми за чешмяната вода е флуоризацията.
Ако чешмяната вода може да бъде пречистена от замърсителите, това обикновено е най-евтината опция.

Минерална вода: Така наречените минерали в минералната вода са неорганични и не могат да се усвояват от човешкото тяло. Поради тази причина тя не е здравословна за потребителя. Ако пиете бутилирана минерална вода, защото се съмнявате в качествата на чешмяната, това не е проблем. Но не се залъгвайте, че това е полезно.

Дестилираната вода: Това е най-чистата вода от познатите ни води и някои учени я определят като най-добрата питейна вода. Други учени казват, че това не е „жива” вода, понеже рибите не могат да живеят в нея. Така също се счита, че тя измива минералите от тялото.

Дестилираната вода за питейни цели не е лесно достъпна, а в някои страни и дори да я има, тя е скъпа.

Най-добрия начин да получим водата, от която се нуждаем е чрез храната, която употребяваме, тоест водата в хранителните продукти, като сурови зеленчуци и плодове, които съдържат 70%.Това е най-чистата вода, дестилирана от природата.

Други напитки

Карбонизирана сода или газирана вода: Газта, разтворена във водата трябва да бъде отстранена от тялото. Единствено предимство на содата е това, че е по-малко токсична отколкото безалкохолните напитки, като колата.

Безалкохолни напиткиБезалкохолни напитки като колата: Безалкохолните напитки са всичко друго, но не и подходящи за човека. Една кутийка безалкохолна напитка съдържа между 5 и 7 чаени лъжички захар, в зависимост от марката. Захарта, сама по себе си представлява сериозен здравен проблем и освен това нарушава химичния баланс в тялото и също Ви натоварва с излишни калории. В една кутийка  има около 200 калории, но фактически напитката няма хранителна стойност. Получавате нищо освен калории. В кутийка 12 унции (350 грама) не диетична сода, която обикновено съдържа от 120 до 200 калории доставя по-малко от 5% от дневната хранителна необходимост.

Повишената консумация на безалкохолни напитки в съвременния свят е една от основните причини за затлъстяването. Високото захарно съдържание в тези напитки води и до стоматологични проблеми.
 Колата съдържа кофеин, което води до пристрастяване към тази напитка. Някои изследвания показват висока зависимост към употребата на безалкохолни напитка, и по специално при малките момиченца. Също така много химикали, адхезиви и изкуствени оцветители и ароматизатори, съдържащи се в тези напитки влияят неблагоприятно на човешкия организъм.
Накрая, знаете ли какво слагат в напитките, за да ги поддържат газирани, а да не изветряват? Това се постига чрез добавка на фосфорна и сярна киселина. Тези киселини в други случаи се използват за гравиране на стъкло. Разбира се, те казват, че е в минимални количества, но това не е нещото, което искате да попадне във Вашето тяло.

Диетични безалкохолни напитки (диетична кола и др.): Ако ще пиете безалкохолни напитки, пийте стандартните, не диетичните. Стойте далеч от диетичните напитки с изкуствени подсладители и аромати.

Алкохолни напиткиАлкохолни напитки: Опасностите от алкохола са добре познати и няма да го дискутираме тук. Достатъчно е да кажем, че алкохола е отровен. Всяка жива клетка, осъществила контакт с алкохол, умира. Всяка напитка, която изпиете убива милиони клетки. Тялото няма нужда от алкохол и поради тази причина той се отделя максимално бързо от организма. Използват се всички канали за отстраняване възможно най-бързо, включително и кожата, белите дробове и бъбреците. Затова дъхът, бирения дъх, потенето или урината на хората, които са пили,  мирише на алкохол. Черният дроб, който извършва детоксикацията на всички токсини, които влизат в тялото е тежко засегнат от прекомерната алкохолна консумация и е първия пострадал от алкохола орган.

Всяка държава, която наложи забрана на алкохола, бързо отстъпва от това решение. Естествено, забраната не е решение, хората сами трябва да разберат вредата му и да вземат правилното решение.

СоковеСоковете: Соковете не са напитки, те са течна храна. Затова трябва и да се третират като такава. Трябва да се консумират при глад, не при жажда. Пресните плодови сокове, разбира се, са много по-добри от бутилираните или от соковете в кутийка, които имат добавена захар и още изкуствени оцветители, овкусители, антиоксиданти и други консерванти. Дори 100% натурални сокове, на които пише „Без захар, оцветители, консерванти и овкусители” са стерилизирани / пастьоризирани  за да убият микробите и да предотвратят бързото разваляне на продукта. Този процес убива и всичките ензими и унищожава почти всички витамини.

И така, натуралния сок е по-добър от този с химикалите и добавената захар, но не е особено по-добър. И все пак, възстановяващите се след болест хора, бебетата и малките деца трябва да употребяват натуралните сокове.  Натуралните зеленчукови сокове доставят на тялото много хранителни вещества и са много полезни в умерено количество. Избягвайте прекомерната консумация на сокове, дори и на натуралните. Тези храни са прекалено концентрирани с хранителни вещества, които натоварват тялото и то не може да се справи с тях. Целулозните продукти се премахват по време на реакторния процес, но пък затова и захарите се концентрират. Нормално е да се изпива по една или две чаши сок на ден. Не е препоръчителна по-голяма консумация. Повтарям накратко, плодовите и зеленчуковите сокове могат да бъдат много полезни, но не трябва да се пият на мястото на водата.

Чайове и кафетаЧайове и кафета: Да го кажем направо, чайовете и кафетата са поносими наркотици. Но това не променя техните натурални наркотични качества, към които се пристрастява тялото. Кофеина в кафето, заедно с хиляди други химикали, и танина в чая са наркотици, към които се пристрастяваме. Главоболията и другите симптоми на постоянните консуматори на кафе и чай, когато пропуснат тяхната чаша от любимата отрова на време, не са нищо повече от по-лека версия на симптомите, които изпитват наркоманите, когато не употребят поредната доза. Всички наркотици, включвайки чай и кафе са стимуланти на нервната система. Освежаващото, ободрително чувство, което изпитвате, когато изпиете Вашата чаша, обикновено е усещането на слабо и изморено тяло, което вместо да си почива е подтикнато към действия. Тялото реагира по същия начин, по който реагира изморения кон, когато го бият за да бяга по-бързо. Но ако го пришпорвате прекалено дълго, то пада мъртво. Тялото се опитва да елиминира отровата, но щом веднъж започне да я приема постоянно, изпитва се недостиг на енергия за да завърши този процес.

Когато спрете да пиете кафета и чайове, тялото започва да събира токсините от кръвта и ги приготвя за отстраняване. Високото ниво на токсини води до тези главоболия, дискомфорт и други, които Вие изпитвате, когато не сте приели Вашата дневна чаша. Ако се концентрирате и ако изтърпите – за няколко часа или дни, тялото Ви ще унищожи напълно тези токсини. Главоболието и дискомфорта ще изчезнат и никога повече няма да ги получавате, ако стоите далеч от тези напитки.

Мляко: Това заслужава собствена секция. Прочетете  „Не пийте Вашето мляко” за повече информация.

Флуорирана вода: В България няма изисквания за флуориране на водата.

Водни пречистватели

Има различни начини за пречистване на вода. Водните дестилатори и инсталациите с обратна осмоза са най-добрата опция.

В: Безопасна ли е за пиене водата от чешмата?
О: В повечето градове, водата доставена чрез общинската система е безопасна за пиене. Както и да е, много хора се опитват да подобрят качествата на водата (вкус, цвят, мирис, съдържанието на минерали и/или на хлора).

В: Какво да пием, когато сме жадни?
О: Единственото питейно средство е ВОДАТА. Всичко друго е или храна или отрова. Това може да бъде най-екстремната гледна точка, но е истина, че всички течности като соковете са течна храна, а всичко друго като кокосовия орех са храна в течно състояние, докато всички останали напитки като чаят, кафето, содата, безалкохолните напитки, алкохола и др., са вредни за Вашето тяло. Затова, когато сте жадни пийте ВОДА.

В: Колко вода се употребява от човек, на ден?
О: Около 650 литра на човек, на ден. Това включва водата използвана от хората за питейни и битови цели и водата използвана от промишлени и бизнес предприятия и институции.

В: Колко вода да пием?
О: Който и да питате ще Ви отговори : „Осем чаши на ден”. Но кой е измислил тази теория и как е стигнал до нея. Това ще си остане мистерия. Никой не знае. За повече информация прочетете тук.

Истината е, че е невъзможно да се наложи някакъв стандарт за количеството вода,  който да подхожда на всички хора във всички ситуации. Количеството вода, от което се нуждае човек, зависи от неговата възраст, тегло, климата, при който живее, работата, която върши, храната, която употребява и други такива. Например, работниците, които работят на слънце, се нуждаят от много повече вода, отколкото от работещите в офис. Разбира се, това количество е твърде променливо, в зависимост от много фактори, затова налагането на осем чаши вода на ден е неточно и няма никакво научно обяснение.

Хората, които спазват плодови и зеленчукови диети нямат почти никаква нужда от вода.

По принцип човек може да изпие около половин чаша вода на ден при студено време, когато не тренира. Но ако консумира готвена или подправена храна, ако тренира много (например да бяга за час или повече) или в горещото време, той изпива много повече вода.
Та колко вода трябва да изпиваме? Отговорът е: в зависимост от това колко сме жадни. Жаждата е най-добрия индикатор. Когато сте жадни, пийте вода и само вода. Пийте толкова, колкото да Ви утоли жаждата. Никога не пренебрегвайте жаждата. Тялото Ви може лесно да се дехидратира.

В: Вредно ли е пиенето на прекалено много вода?
О: Да, до някаква степен, всичко в прекомерни количества е вредно. Бъбреците трябва да работят допълнително за да се отърват от допълнителната вода. Но не е проблем ако изпиете с една или две чаши повече. Повечето от нас не пият достатъчно вода, затова проблема с прекомерната консумация на вода не е често срещан.

В: А какво ще кажете за „водната терапия”, пиенето на литър вода всяка сутрин, веднага щом станете? Изчиства системата и премахва токсините, нали?
О: Пиенето на чаша след чаша вода, рано сутринта, когато не сте жадни, за да почистите и да прочистите Вашата отделителна система е малко съмнително. Тялото си има собствена система за пречистване на токсините и не се нуждае от допълнително вода.

В: Какво има в нашата питейна вода?
О: Питейната вода, като всички останали вещества, съдържа малки количества бактерии. Повечето от тези бактерии обикновено не са опасни. Добавения хлор в питейната вода за предотвратяване на разрастването на бактерии е заради пост-дезинефкцията на водата. Затова и питейната вода съдържа малки количества хлор. Водата е предимно съставена от минерали и от други неорганични съединения, като калция. Ако искате да знаете какви вещества съдържа вашата чешмяна вода и дали е безопасно да я пиете, може да извикате специализирана агенция, която да я провери.

В: Колко точно е една част от милион?
О: Част от милион (ppm) е мярка на концентрацията за количеството на някакъв продукт, съдържащ се в единица материал. Мярката изглежда така:

  • щипка сол, добавена към десет тона картофен чипс или
  • капка кал, добавена към 100 000л. вода


Към всички статии
Чистата вода е здраве